Co dělat, když máme problém otevřít obchod

14.09.2012 01:01

Mnoho traderů může někdy potkat situace, kdy mají problém s otevřením obchodu. Kdo to zná, tomu jistě nemusím nic více popisovat... Obchodník sedí před obrazovkou, vidí, jak se rýsuje platný vstupní signál, zkontroluje si podle checklistu, že všechna pravidla jsou skutečně splněna a logicky by mělo následovat otevření obchodu. Ale nenásleduje. Co obchodníka zastavilo ? A proč?  A co s tím ? Zkusíme tomu přijít na kloub.

Nejdříve se pojďme tedy podívat podrobněji na to, proč místo abychom udělali to, co víme, že udělat máme, sedíme paralyzovaní a nejsme schopni adekvátně zareagovat. Nemohu mluvit za ostatní, proto se pokusím situaci rozebrat tak, jak ji vidím já. Hlavním důvodem, proč obchodník nedokáže zareagovat na platný vstupní signál otevřením obchodu, je podle mého strach ze ztráty a s tím související přílišná fixace na výsledek jednoho obchodu. Ztráty se bojíme právě proto, že své obchodování hodnotíme z pohledu posledního obchodu. Pokud inkasujeme ztrátu, "bolí" to jednak finančně a pak také dostaneme "ránu" v tom, že jsme se mýlili v naší tržní analýze a tím utrpí naše sebedůvěra. Proto také obchodníci zažívají podobné problémy v obdobích, kdy se jim buď příliš nedaří a inkasují více ztrát, anebo to může být v období, kdy má obchodník málo obchodních příležitostí a tak mu příliš záleží na výsledku každého obchodu.

Ať tak nebo tak, to, že obchodník nedokáže otevřít obchod, i když mu trh signalizuje platný vstup, je velký problém a je potřeba se tomu postavit a vyřešit to.

A teď jak na to. Řešení problému by mělo reagovat na původ problému, jinak se vyskytne znovu, a to určitě nechceme. Jako první se musíme zbavit strachu, že nás ztráty ohrožují finančně, existenčně. A toho se můžeme zbavit tak, že si zrevidujeme náš money management a náš přístup si nastavíme tak, abychom systémové ztráty mohli pohodlně ustát. Jako příklad si vezměme začínajícího obchodníka, který má k dispozici jen velmi omezený kapitál, řekněme 5.000 USD. Je zřejmé, že s měnším účtem je lepší volit strategii méně agresivní, s menším drawdownem. Pokud obchodník začíná, je dobré si kapitál rozvrhnout tak, aby měl více "pokusů", nemusí totiž nutně začít hned vydělávat a může v trhu nejdříve nechat nějaké "školné". Řekněme tedy, že na jeden pokus si obchodník dá rozpočet 1.000 USD. To znamená, že v případě, kdy by se absolutně přestalo dařit a obchodník by dosáhl maximální ztráty, měl by ještě pohodlnou šanci se vrátit znovu. A pak ještě jednou. V takovém případě by bylo potřeba ale hledat takovou strategii, která má drawdown menší než 1.000 USD. Tedy obchodovat určitě nějaký levný trh a obchodovat pozvolna, nepřeobchodovávat. Pokud bychom například obchodovali strategii s průměrnou ztrátou 50 USD (1 kontrakt), pak bychom museli inkasovat 20 ztrát v řadě. A pokud obchodujeme pozvolna, znamenalo by to, že za celý měsíc bychom museli inkasovat jen samé ztráty, v průměru každý den jednu. A to opravdu již není moc pravděpodobné. Jakmile si uvědomíme, jak nepravděpodobná je situace, že bychom inkasovali skutečně 20 ztrátových obchodů za sebou, mohlo by se nám trošku ulevit.

Jako další krok se podíváme do backtestu jakou maximální ztrátu naše strategie v průběhu měla a kolik měla ztrátových obchodů v řadě a musíme skutečně přijmout, že je to normální, běžné. A že se něco podobného pravděpodobně bude ještě někdy/vícekrát opakovat. Z tohoto pohledu se pak posledních pár ztrát již tak hrozivě jevit nebude, protože víme a v backtestu vidíme, že po ztrátách zase přijdou ziskové obchody.

Takže už se nemusíme bát toho, že nás ztráta nebo několik ztrát za sebou finančně "zničí" a také víme, že ztráta neznamená chybu a že pokud je obchod v souladu s pravidly a jako takový patří do backtestu, tak patří i na náš účet. Při otevírání obchodu totiž my ani nikdo nemůže vědět, jestli obchod skončí ztrátou nebo ziskem. Stává se, že i ze signálů, které se nám z nějakého důvodu "nelíbí", ale z hlediska strategie jsou platné (splňují pravidla), se vyklubou výraznější zisky, než z některých ukázkových signálů. Proto si musíme uvědomit a klidně si to i dokola opakovat, že vstupní signály si při obchodování nesmíme vybírat. Vybrali jsme si je při stavbě a testování strategie. Pečlivě jsme trh zkoumali a vybrali to nejlepší, co jsme viděli, usilovně a dlouho jsme na stavbě strategie a jejím testování pracovali, tak proč si myslíme, že to ve "stresovém" momentě vstupu dokážeme odhadnout lépe...Proč se raději nespolehneme na to, co víme, že dlouhodobě funguje a raději hledáme ad hoc vylepšení a pseudofiltry podle toho, co nás zrovna napadne a jak se cítíme, jak si věříme.

A pak jsou tady důsledky. Pokud například nezobchodujeme jasný signál, protože máme silný pocit, že trh už teď nebude mít sílu růst a obchod tak vynecháme, tak ať už se trh rozjede nebo ne, tak se cítíme provinile, protože jsme nedodrželi strategii. Jakmile "prošvihneme" moment, kdy jsme měli časovat vstup, tak už pak nezbývá než se modlit, aby z právě z tohoto obchodu byla ztráta a raději se nerozjel do zisku a když už, tak jen tak, aby měl skončit alespoň na BE, aby nás to nemuselo tolik mrzet a nemuseli jsme si rvát vlasy za to, že to zrovna byl pořádný zisk. A on to pochopitelně zrovna většinou je ziskový obchod, právě ten, který vynecháme. Pokud se nám pak na příští obchod podaří sebrat dostatek odvahy a vstoupíme, obchod se často dostane do ztráty a my vystoupíme na základním SL. A naše sebedůvěra je pod bodem mrazu a následující obchod vynecháme, protože nás přemůže podvědomý strach z dalšího neúspěchu. A tak to kolečko pokračuje pořád dokola, dokud ho sami nezastavíme. A zastavíme ho jedině tím, že začneme obchodovat každý platný signál. Jeden za druhým, tak jak přicházejí. Zbavíme se strachů, opakujeme si, že musíme brát každý platný signál a že si je nesmíme vybírat. Při obchodech nemyslíme na výsledek, stejně ho nevymyslíme a koncentrujeme se pouze na to, aby byla splněna všechna pravidla  a pokud jsou, připomeneme si, že už nic jiného nehraje roli.

Ideální je připravit si pro každý vstup checklist, dát si ho při obchodování na viditelné místo tak, abychom ho mohli mít neustále na očích a jak vstup podle checklistu kontrolujeme a dojdeme na konec, tak tam máme napsáno, že pokud jsou všechny body checklistu splněny, bez debat otevíráme obchod !!! Aby bylo jasné, co má následovat a co také bude následovat. Naše mysl se musí naučit nový vzorec myšlení a chování - pokud je splněno A (checklist), tak B (otevíráme obchod). A tuto rovnici musíme dostat do podvědomí. A dobře ji tam můžeme dostat opakováním. Dejme si třeba i na nástěnku tuto rovnici. Pokud jsou splněny podmínky vstupu = otevíráme obchod. Ať to máme na očích. Říká se sejde z očí, sejde z mysli, ale platí to i obráceně, co máme neustále na očích, dostaneme i do mysli.

Na závěr nych rád ještě uvedl poslední tip - cvičení "deseti". Dejme si za cíl provést deset obchodů. Prostě při následujících deseti platných signálech musíme pokaždé otevřít obchod. Následujících deset obchodů musí přesně odpovídat tomu, co bychom si zapsali do deníku, kdybychom stejné období backtestovali. Můžeme si při obchodování představovat, že backtestujeme a že místo, abychom obchod museli ručně zapisovat, stačí kliknout na buy/sell a celý obchod se zapíše sám. Je nakonec jedno, jak si ještě obchodník pomůže, ale jeho primární cíl je nyní realizovat deset obchodů - každý signál, který přijde. A navíc, i kdyby všech deset obchodů bylo ztrátových, tak je teprve v polovině celkového stopu. A deset ztrátových obchodů za sebou také tak často nepřichází.

Trading funguje na principu statistiky a pravděpodobnosti, takže pokud máme výhodu a budeme ji neustále pravidelně (tzn. při každém signálu) realizovat, zisk se musí dostavit !!! 

 

Diskusní téma: Co dělat, když máme problém otevřít obchod

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek