Frekvence obchodování aneb jak často být v trhu

12.09.2012 23:56

 

V rámci dnešního příspěvku bych se rád věnoval tématu, které je pro mě v poslední době docela aktuální, a tak bych rád uvědl několik vlastních postřehů.

Základní otázka tedy zní, jaká je ideální frekvence obchodů. Touto otázkou se jistě zabývá mnoho začínajících traderů a já hned nabídnu odpověď. Ideální frekvence obchodů je ta, která vám vyhovuje. To je vše. Pokud někdo čekal odpověď ve formě zaručeného čísla, bude asi zklamán, ale zkusme se skutečně zamyslet. Je totiž zcela jedno, kolik vám kdo poradí. Obchodujete vy a jedině vy si tedy musíte zjistit, při jaké frekvenci obchodů  se cítíte v zóně, jak se vám dobře obchoduje, jak dokážete zvládat rychlé reverzní situace apod. V zásadě souhlasím s tezí "obchoduj méně, vydělávej více" a rozhodně nejsem příznivcem nějakého přílišného agresivního obchodování.

Pro začínajícího obchodníka je z mého pohledu jednoznačně lepší a hlavně bezpečnější zvolit cestu opatrného pozvolného obchodování. Výhoda je jasná. Bude pomaleji ztrácet. A proč myslím hned negativně, proč by měl obchodník ztrácet ? Protože to tak v začátcách prostě často chodí. Netvrdím a ani si nemyslím, že by každý začínající trader musel nutně "vyčistit" svůj první účet, nicméně moje zkušenost je taková, že většině nováčků na trhu nějakou dobu trvá, než si najdou nebo vyladí strategii tak, aby jim skutečně seděla a byli schopni ji obchodovat konzistentně (základní předpoklad pro dlouhodobé profity) a než si také "vyladí" hlavu, a to především. Backtest je podmínka nutná nikoli dostačující, paper trading je jistě také důležitý, především v období seznamování se s platformou, kdy se učíme zadávat příkazy a učíme se rozeznávat situace na běžícím trhu, ale nic nenahradí zkušenost z živého obchodování se skutečnými penězi. Teprve tehdy poznáváme sami sebe, teprve tehdy často začneme cítit, v čem je třeba systém doladit, aby se nám obchodoval dobře atd. A teprve tehdy pocítíme skutečné emoce. A proto se stává, že i když jsme schopni v paper tradingu relativně slušně dodržovat OP, realita v trhu je zcela jiná a equity se ze zdánlivě zcela nepochopitelných důvodů ubírá přesně na opačnou stranu, než by měla. A ze všech těchto důvodů si myslím, že je ze začátku rozhodně lepší obchodovat střídmě. Neříkám, že to musí nutně být například jen 1 obchod denně a dost. Navíc víme, že distribuci si nevybíráme. Ale myslím si, že rozumná frekvence by byla někde kolem 20 obchodů za měsíc. Průměrně to vychází zhruba na jeden denně, ovšem s tím, že klidně můžeme zobchodovat dva i tři obchody za den, pokud se daří a někdy dva nebo tři dny čekáme na signál a nic. Když se trh nehýbe, není co obchodovat.

Pokud již obchodník má alespoň nějaké zkušenosti a je schopen obchodovat jednodušší strategii, není podle mě špatný nápad pokusit se frekvenci obchodování lehce zvýšit. Nijak dramaticky, ale myslím si, že 30 až 40 obchodů za měsíc by v takové situaci bylo tak akorát. A jak na to ? Možnosti jsou v zásadě dvě. První možností je obchodovat déle, ale to v mnoha případech není zcela ideální. Jednak mnozí z nás obchodují pro časovou svobodu a pak často s delším časem stráveným v kuse před monitorem klesá soustředěnost a roste chybovost. Druhou a podle mě efektivnější možností je přidání patternu/vstupní situace. Ideálně jiného typu než situace současné - pro alespoň minimální diversifikaci. Například pokud se trader doposavad zaměřoval na "odrazové" obchody, bylo by dobré zkusit zařadit i nějaké průrazové. Pokud obchodník používal zatím jen trendové taktiky, mohl by zkusit zařadit nějakou protitrendovou apod.

Otázka, která možná některé v této souvislosti napadá, je - proč obchodovat více patternů/situací a místo toho raději nezvýšit počet obchodovaných kontraktů, čímž relativně snáze dosáhneme většího zisku... Zvýšit počet kontraktů je sice fajn a je to bezesporu "jednodušší", ale hlavním cílem pro mě v tomto případě není nutně maximalizovat zisk na nejvyšší možnou míru a "napnout" tak svůj money management na maximum (a výrazně si tak ztížit situaci z pohledu psychologie), ale spíše dosáhnout větší míry stability v distribuci zisků a toho navýšením kontraktů nedosáhneme. Zvětšením obchodovaných pozic jen znásobíme případný drawdown. Obchodováním více různých patternů máme šanci při stejném risku na jeden obchod dosáhnout větších celkových zisků a současně vyšší stability v distribuci zisků. Nic se pochopitelně nesmí přehánět, obchodovat 10 a více signálů za den je podle mého také daleko za hranicí rozumného, ale průměrně 2 obchody za den (40 měsíčně) vidím jako tak akorát.

Na závěr bych ale rád zdůraznil, že každý si musí skutečně najít svou cestu a to, co vyhovuje nebo funguje jednomu, druhému nemusí. Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. A v tradingu  to platí dvojnásob.

Diskusní téma: Frekvence obchodování

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek