Jak vnímám oblast potenciálu obchodní příležitosti

10.09.2012 14:43

 

Stanovování potenciálu obchodu z mého pohledu spadá do oblasti řízení pozice a ta, jak víme, může mít dokonce větší vliv na celkovou profitabilitu, než výběr vstupní techniky. Z tohoto pohledu tedy shledávám vyhledávání optimální oblasti potenciálu jako velmi důležité a u mých obchodů představuje jeden z rozhodujích faktorů.

Ve svých obchodech se nesnažím inkasovat "home runy", ale snažím se jít spíše pro blížší targety, kterých by trh mohl dosáhnout bez nějakých zásadnějších korekcí - obchoduji pro aktuální momentum v trhu. Z logicky věci by měl mít (a má) takový přístup lehce vyšší úspěšnost za cenu lehce nižšího RRR. Nastavení ideálního poměru mezi win% a RRR je do značné míry subjektivní záležitost a mně osobně vyhovuje mít spíše častější menší zisky, než jen občasné velké. Tuto taktiku jsem zvolil především z toho důvodu, že mou "slabinou" není přeobchodování, ale spíše občasné nevyužití příležitosti. A právě v momentě, kdy obchodník, který obchoduje s vysokým RRR a nižší úspěšností, vynechá několik málo signálů za měsíc, může to mít již poměrně zásadní vliv na podobu equity, zatímco když obchodník vynechá několik málo obchodů s drobnějším profitem, tak negativní vliv na výsledek není tak dramatický (i když je samozřejmě znát). Nastínil jsem tedy hlavní princip a logiku a nyní se pojďme podívat konkrétně na stanovování oblasti potenciálu při mém obchodování.

K plánování obchodů používám 15M graf, k exekuci pak 1M. Při obchodování rozlišuji dvě zásadní situace. První z nich je ta, že časuji obchod dovnitř denního rozpětí, druhou možností je obchodování ven z dnešního rozpětí.

 

Obchodování ven z dnešního rozpětí

Ven z rozpětí obchoduji jedině pomocí trendových taktik. Jedná se tedy o situaci, kdy cena udělá průrazový swing na HOD/LOD, poté zkoriguje zpět a naznačuje další odražení směrem ven. V takové situaci jako potenciál vyhledávám nejbližší S/R oblast na 15M timeframe. Z mé osobní zkušenosti (a pochopitelně ostatní mají své jiné funkční techniky) swingy na 15M timeframe vcelku dobře zachycují místa, kde z pohledu 1M grafu dochází v budoucnu k cenové reakci, nebo-li trh poměrně dobře reaguje na oblasti high a low swingů na 15 min timeframe. V těchto oblatech často přichází krátkodobé oslabení, případně výraznější korekce. Proto své profit-targety umisťuji těsně před oblasti high/low nejbližších swingů z 15m grafu (hlavní a vedlejší S/R oblasti)

 

Obchodování dovnitř denního rozpětí

Dovnitř denního rozpětí mohu obchodovat trendově i protitrendově, záleží na aktuálním setupu. Technika určování oblasti potenciálu podobná. Opět sleduji nejbližší platné S/R oblasti z 15M grafu, ale navíc ještě sleduji nejbližší intradenní S/R oblasti. U trendových obchodů, tedy u flipu, pro mě představuje potenciál oblast high/low swingu, který ve směru obchodu předchází průrazovému swingu. Pokud se ovšem průrazový swing zaráží o již platnou intradenní S/R (tedy dvojí potvrzení S/R), ponechávám jako potenciál oblast této bližší "zdvojené" intradenní S/R oblasti. V takovém případě pak záleží, zda bude potenciál vůbec dostatečný pro otevření obchodu na tom, zda je korekce dostatečně hluboká. U protitrendových obchodů, tedy formace DB/DT, vidím jako základní potenciál cenovou oblast, ze které formace vychází, tedy cenu, ze které vychází swing prvního ramene formcace. Opět ale potenciál snižuji, pokud se blíže nachází nějaká výrazná, tedy alespoň zdvojená intradenní S/R oblast. Samozřejmě také opět zohledňuji hlavní a vedlejší S/R oblasti.

 

Diskusní téma: Jak vnímám oblast potenciálu obchodní příležitosti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek