Jak vnímám strukturu trhu a S/R oblasti

07.09.2012 20:06

 

Základní orientace v cenové struktuře

Základním vodítkem pro orientaci v cenovím grafu jsou pro mě swingy. Cena se neustále pohybuje v nepravidelných výkyvech a je proto důležité vědět, co považujeme za platný swing a co za "šum". Pojetí a definic swingů je mnoho, ale každý obchodník by si měl vybrat nebo stanovit nějaká vlastní pravidla, aby mohl strukturu číst a mně osobně vyhovuje definice tato:

Swing high definuji jako pohyb ceny vzhůru obsahující minimálně 2 po sobě jdoucí rostoucí svíce (vykreslené vedle sebe) s vyššími high, vyššími close a vyššími nebo stejnými low, po kterém následuje pohyb ceny dolů, obsahující minimálně 2 po sobě jdoucí klesající svíce (vykreslené vedle sebe) s nižšími low, nižšími close a nižšími nebo stejnými high.

Swing low je pak analogicky pohyb ceny dolů, obsahující minimálně 2 po sobě jdoucí klesající svíce (vykreslené vedle sebe) s nižšími low, nižšími close a nižšími nebo stejnými high, po kterém následuje pohyb ceny vzhůru, obsahující minimálně 2 po sobě jdoucí rostoucí svíce s vyššími high, vyššími close a vyššími nebo stenými low.

Vrcholek swingu představuje maximální/minimální cenu, za kterou byli obchodníci v daný časový interval ochotni obchodovat a představuje tak přirozenou S/R oblast.

 

Swingy a struktura trhu / fáze tržního pohybu

Ve svém obchodování se snažím ponechávat co nejmenší prostor pro diskreční posouzení a tím pádem minimalizovat nerozhodnost a váhání. Proto při čtení fáze tržního pohybu vycházím z určitého zjednodušení. Buď trh trenduje (splňuje pravidla pro trend), anebo ne. To je vše. Pravidla pro posouzení trendu zahrnují i indikátor CCI, nicméně z pohledu PA mám jednoznačnou definici.

Pro uptrend platí, že trh musí tvořit swingy s vyššími high a vyššími low.

Obdobně pro downtrend platí, že trh musí tvořit swingy s nižšími low a nižšími high. Pokud netvoří tuto strukturu, není trend zdravý nebo není vůbec. A tedy neobchoduji pomocí trendových taktik, ale používám protitrendové taktiky.

 

Jaké konkrétní S/R oblasti využívám pro své obchodování

Jako obchodník mám rád přehled o celkové situaci na trhu, proto před samotným plánování konkrétních S/R oblastí, na jejichž základě vyhledávám své obchody, studuji nejdříve denní a 120M graf, nicméně tyto neslouží pro konkrétní obchodní rozhodnutí, ale spíše pro získání obecnějšího pohledu na situaci. Pro své další plánování obchodů vyhledávám tyto S/R oblasti:

Hlavní S/R oblasti (15M) - což jsou oblasti denního high a low, nebo-li denních maxim a minim a dále oblasti high a low premarketu.

Vedlejší S/R oblasti (15M) - jsou oblasti high a low ostatních swingů (případně i výrazných cenových výkyvů, které sice nesplňují pravidla pro platný swing, ale evidentně tvoří přirozenou S/R)

Intradenní S/R oblasti (1M) - opět oblasti high a low swingů, tentokrát ale intradenního průběhu.

 

Identifikace a platnost S/R oblastí

Je jasné, že supporty a rezistence jsou cenové oblasti, nikoli přesné úrovně. Jak jsem již nastínil, můj způsob identifikace S/R oblastí vychází z price action.

Rezistenci vnímám jako oblast mezi absolutním high swingu a nejvyšším tělem svíce. Tento způsob vnímání refletuje skutečnost, za jakou opravdu maximální cenu byli obchodníci ochotni obchodovat a kde cena na daném swingu uzavřela nejvýše, resp. jako cenu v oblasti high již obchodníci odmítli. Podobně support vnímám jako oblast mezi absolutním low swingu a nejnižším tělem svíce.

 

S/R oblasti a obchodování do trendu

Trendové obchody principiálně vyhledávám v prostoru mezi hlavními a vedlejšími S/R oblastmi. Jde o to, že v rámci své otevřené pozice se nesnažím "přestát" nějaké výraznější korekce, cílím spíše na bližší targety, kterých trh snáze dosáhne s aktuálním momentem, pro které jsem de facto obchod otevřel. Z tohoto pohledu je zřejmé, že hlavní nebo i vedlejší S/R oblasti na 15M (připomínám, že se jedná o vrcholek obchodování minimálně za 1 hodinu) by mohly pro pohyb ceny znamenat překážku alespoň do té míry, že by na ní trh mohl zareagovat výraznější korekcí nebo alespoň krátkodobým oslabením pohybu. Pochopitelně pokud trh prudce trenduje i z pohledu vyšších timeframe, často tyto S/R prorazí nez náznaku slábnutí, ale silně trendujích dní není tak mnoho (obecně cca 30%) a z mého pohledu tyto oblasti po většinu dní hezky "fungují".

 

Protitrendové obchodování s využitím S/R oblastí

Reverzní, nebo-li protitrendové obchody vyhledávám pouze a jen v oblastech hlavních a vedlejších S/R. Zde vidím vyšší logiku možného alespoň krátkodobého otočení trhu. Čekám tedy, až se trh dostane do připravené oblasti a pokud splňuje další podmínky pro vstup, obchoduji.

Důležité je, aby se protitrendová formace skutečně dotýkala připravené S/R oblasti (dávám toleranci 2 ticky), ale zároveň, aby ji příliš nepřesahovala. Nebo-li - formace (DB/DT) může lehce připravenou oblast přesahovat knoty i těly svící, ale musí uzavírat zpět před oblastí nebo v rámci oblasti, prostě tak, aby v momentě vstupu nebyla oblast proražena z pohledu timeframe, na kterém byla identifikována.

 

 

Diskusní téma: Jak vnímám strukturu trhu a S/R oblasti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek