"Mantry" úspěšného obchodování

10.09.2012 15:15

 

Na tzv. pozitivní myšlení může mít jistě každý svůj názor, ale jedno je jisté. Naše podvědomí funguje, ať chceme nebo ne. To samozřejmě neznamená, že stačí říkat si, že jsem bohatý, jsem bohatý, jsem bohatý... a očekávat, že se to jen tako samo stane. Nestane :-). Ale na druhou stranu si myslím, že není od věci občas našemu podvědomí dodat potravu ve formě pozitivních obrazů. Jak říká Ed Seykota: "Každý od trhu dostane, co žádá".  Pokud naši mysl zaplníme představami nebo vizemi toho, jak si sami sebe představujeme jako úspěšného tradera, bude to mít zcela jistě lepší vliv na naše výkony, než pokud se budeme utápět v sebelítosti, jaký to jsme smolař. Nejde o to snažit se vsugerovat si něco, o čem vnitřně nejsme přesvědčeni. Taková sugesce nemá žádný praktický význam. Jde o to, vytvořit si v hlavě obraz toho, k čemu se snažíme přiblížit. Vědět přesně, čeho chceme dosáhnout. Vědět přesně, jaké vlastnosti a dovednosti od sebe jako od profesionála očekáváme a pak se snažit je získávat. Jde o to vědět, že určitý typ myšlení a třeba i samomluvy je pro nás přínosem a jiný je kontraproduktivní.

Sám si rád zaznamenávám zajímavé citáty, teze nebo prostě poznámky, které mě inspirují ke "správnému" myšlení:

 

Každý den může být úspěšný, a to i po jedné, dvou ztrátách. Úspěch totiž nezávisí nutně jen na tom, zda jsme vydělali, ale především na tom, jestli jsme obchodovali dobře, tj. přesně podle plánu.

O obchodování vždy smýšlejte jako o podnikání, o firmě a o sobě jako o profesionálovi.

Buďte disciplinovaní každý den, v každém obchodě. Teprve pak vás trh odmění. Obchodování s disciplínou přinese peníze do vaší kapsy, ale obchodování bez disciplíny vám peníze postupně z kapes vytáhne. Když obchodujete devětkrát z deseti podle plánu a desátý obchod vynecháte, nejste disciplinovaní. Je to právě ten jeden nedisciplinovaný obchod, který zničí vaši celodenní/týdenní práci.

Výsledky posuzujte z minimální perspektivy deseti obchodů. Menší vzorek nemá žádnou vypovídací hodnotu.

Milujte obchody a naučte se přijímat ztráty. Přijměte skutečnost, že platný vstupní signál představuje nejlepší příležitost na profit a přijměte také skutečnost, že budete mít ztrátové obchody. Ztráta ovšem neznamená prohru, ale výstup z prohry, její ukončení. Milujte obchody, milujte zisky a vystupování z proher brzy.

Dělejte svou práci každý den a stanovujte si náročné, ale realistické cíle.

Nikdy nepřistupujte k obchodu s myšlenkou, že to bude home run, ani s myšlenkou, že to bude ztráta. Jak byste to mohli dopředu vědět...

Dělejte stejný typ obchodů znovu a znovu. To je to nejlepší, co můžete udělat.

Neanalyzujte zbytečně dlouho, neotálejte. Když budete, ztratíte. Nedostanete zaplaceno byť za naprosto správnou analýzu, když na ni nevsadíte. Proto postupujte podle pravidel, ale nic jiného nezkoumejte. Otevřete obchod a pak ho řiďte. Výsledkem váhání je, že obchodník měl sice pravdu, ale jeho zisk je nula.

Na začátku každého dne jsou si všichni obchodníci rovni. Všichni začínají s nulou. Vítězové si již ale rozhodli, že vyhrají.

Netrapte se pohyby, které jste nezobchodovali a nehledejte metody, jak je zobchodovat. Raději se držte své strategie a uvidíte, že vyděláte dost.

Celý osobní život nechejte před dveřmi trading roomu.

Mějte jasnou strategii a vytrvejte u ní. Neměnte metody den za dnem.

Buďte sami sebou - naučte se poznat svou komfortní obchodní zónu a udělejte z ní výhodu.

Za jeden den riskujte jen tolik, abyste se mohli vrátit i zítra.

Nikdy to nevzdávejte. Nikdy si dopředu neříkejte, že už je vše ztraceno. Den končí až ve 22:15.

Disciplína neznamená jen brát každý obchod. Disciplína je přístup k práci, studiu, backtestování, analýze výsledků, řízení pozic, výstupů... Disciplína znamená být soustředěný na trading v době tradingu. Disciplína znamená udělat si vše, co obchodování potřebujeme, před otevřením trhu. Disciplína také znamená být důsledný v záznamech a vést si řádně obchodní deník.

Obchodujte stejně, jako kdybyste backtestovali. Nevzrušujte se kvůli jednotlivým obchodům.

Nemějte ohledně obchodů žádný názor, žádné emoce - emoce vás v trzích zničí. Nepřemýšlejte, kam trh půjde. Jen mechanicky obchodujte své signály.

 

 

 

 

Diskusní téma: "Mantry" úspěšného obchodování

Datum: 10.09.2012

Vložil: jenda701

Titulek: Pekne

Pekne napsane, v posledni dobe rostou blogy jak houbi po desti ale tento se mi libi svym stylem a hlavne detailnim pristupem, ala Lance Beggs, jen tak dal. Nedavno jsme nasel nekdde odkaz na https://www.asamanthinketh.net stoji za stahnuti free dilo od J.Allen (pro me absolutne neznamy autor) volne prelozene jak Jsem co myslim. Pro nas tradery, myslim, nepostradatelne cteni.

Datum: 11.09.2012

Vložil: Smith

Titulek: Re: Pekne

Hezký večer, Jendo701,
díky za pozitivní ohlas a díky i za tip - zařadím mezi četbu na volný čas.
Ať se vám daří, doubrou noc...

Přidat nový příspěvek