Role reversal nebo-li flip

06.09.2012 01:50

 

Koncept role reversal je obecně velmi známý způsob obchodování situace, kdy se nedávný support mění v rezistenci nebo naopak. Má ovšem svá specifika a nuance, takže se pojďme podívat, jak flip vidím a obchodují já osobně.

Flip obchoduji jako trendovou taktiku, základním předpokladem je tedy, abych v trhu mohl identifikovat trend (nebo lépe začínající trend). A jak již bylo řečeno v příspěvku věnovaném S/R obastem, trendové taktiky využívám tehdy, když trh nabízí dostatečný prostor k nejbližší připravené S/R oblasti. Vzhledem k tomu, že identifikuji 3 základní typy S/R oblastí, formace flip může nastat u kterékoli z nich, anebo dokonce u dvou zároveň.

Základním typem flipu je pro mě flip nedávné intradenní S/R oblasti, dalším typem je flip hlavní nebo vedlejší S/R oblasti, tedy S/R identifikované na 15M timeframe.

 

Flip intradenní S/R

Jedná se o situaci, kdy trh průrazovým swingem prorazí předchozí swing (idálně určitou výraznější cenovou bariéru), vytvoří HH nebo LL, poté zkoriguje zpět a korekce se zarazí právě v oblasti této bariéry (high/low předchozího swingu). Z předchozí rezistence se po jejím proražení stane support nebo naopak. Jakmile se trh dotkne intradenní S/R oblasti (dávám tolerance nedotyku/přesahu 1 tick), čekám na svíci do směru trendu, která je provázena patternem na CCI. U přesahu myšleno tak, že cena nesmí uzavřít více jak 1 tick za připravenou oblastí, knoty svící však může libovolně přesahovat. Pokud swing (korekce) výrazněji přesáhne oblast pro plánovaný flip, dále již na stejné korekci nevstupuji.

 

Flip hlavní nebo vedlejší S/R

Princip situace je opět stejný. Trh průrazovým swingem překoná tentokrát nejen poslední swing, ale také blízkou hlavní nebo vedlejší S/R oblast a vytvoří HH nebo LL za touto oblastí. Poté začne korigovat a teď přichází 3 nuance:

    a) Korekce, která se po průrazu vrátila a odráží se od hlavní nebo vedlejší S/R oblasti se současně odráží i od předchozí intradenní S/R oblasti. Tomu říkám "dvojitý" flip.

    b) Korekce, která se po průrazu vrací a odráží od hlavní nebo vedlejší S/R oblasti, nedosahuje k předchozí intradenní S/R, tedy korekce je "mělčí", ale takový signál je stále platný.

    c) Korekce, která se vrátila k hlavní nebo vedlejší S/R oblasti přesahuje předchozí intradenní S/R (poslední předchozí swing), tedy přesahuje oblast pro platný intradenní flip. Taková situace není platná a NE-obchoduji ji.

Při obchodování flipu hlavní nebo vedlejší S/R oblasti sleduji, zda je při vstupu daná S/R oblast již s definitivní platnístí proražena nebo ne. Pokud ještě není platně proražena, musí se vstupní swing (korekce) celý obchodovat nad danou S/R oblastí, tedy nesmí do ní zasahovat těly svící (tolerance 1 tick). Pokud je již S/R oblast platně proražena, může se korekce obchodovat v rámci S/R oblasti.

 

Check-list vstupu na flipu

  • Long: Trh se musí obchodovat ve horní části retracementu (ve své horní polovině)
  • Short: Trh se musí obchodovat ve spodní části retracemtnu
  • Cena musí udělat zřetelný průrazový swing, na kterém se CCI musí pohybovat v extrémní oblasti. Průraz se nesmí nacházet blíže než 1 bod k připravené hlavní nebo vedlejší S/Roblasti.
  • Cena musí udělat zřetelnou korekci s platnou nuancí flip.
  • Vstupní oblast musí nabízet dostatešný prostor k oblasti určující potenciál obchodu
  • CCI musí utvořit platný pattern, tedy véčko s patou v běžné oblasti (max. cca 120)
  • Vstupní svíce musí nabízet prostor k HOD/LOD nebo high/low průrazového swingu alespoň ve velikosti vstupní svíce ke close.

 

 

Diskusní téma: Role reversal nebo-li flip

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek