Tao proti stresu

13.09.2012 01:54

 

Název článku jsem si vypůjčil z názvu jedné z mých oblíbených knih a o zkušenosti z ní nabyté bych se rád podělil, protože veřím, že mohou mnohým pomoci, a to nejen v tradingu. Pro ty, kteří by se zalekli názvu Tao v úvodu, mám uklidnění - nebudu vás přesvědčovat na žádnou víru ani vám nebudu brát tu vaši. To, o co se chci podělit, je z většiny fyzické. Týká se to našeho těla. Východní filozofie dobře ví, že tělo a mysl jsou propojené a vzájemně se ovlivňují, proto když uděláme byť drobnou změnu k lepšímu na těle, projeví se i v duši a naopak.

Tato relativně útlá knížka nabízí množství především fyzických technik a návodů, jak se pomocí relativně drobných tělesných úkonů zbavit stresu. Záměrně říkáme zbavit se stresu a NE zmírnit stres. Stres (v té klasické negativní konotaci) není nic příjemného. Nervozita, bolení žaludku, zhoršená koncentrace, únava...všichni to známe. A kdybychom si mohli vybrat, určitě bychom se raději stresu zbavili úplně, než abychom si ho měli polovinu ponechat:-).

Většina technik sloužících k odstranění stresu je založena na automasáži konkrétních míst konkrétním způsobem po určitý čas. Při provádění cvičení nebo masáží, které pomáhají stres uvolnit a nechat jít, se může stát, že se člověk dostane do určitého stavu, který není nepodobný dobrému obchodování - veškerá vaše koncentrace je zaměřena na jedinou věc a celý svět okolo v tu chvíli jakoby neexistoval a i kdyby, vás to nezajímá. Takový stav je žádoucí. Tyto fyzické techniky jsou doplněny o techniky dýchací a jejich kombinace se pak může stát určitým způsobem meditace. Mimochodem meditace shledávám obecně jako nejlepší techniku, ale je již více pokročilá a vyžaduje delší trénink.

V rámci toho článku nebudu popisovat konkrétní masažní techniky nebo akupresurní body, pokud by někdo měl zájem, knížka, kde je vše detailně popsáno i s ukázkovými obrázky, je na internetu snadno k dohledání. Rád bych ale stručně popsal tu úplně nejzákladnější techniku, kterou lze aplikovat kdekoli a kdykoli, a přitom je při správné aplikaci velmi účinná, a tou je dýchání. Ano, dýcháme všichni a pořád, ale většina z nás málo a špatně. O co tedy jde. Jde o to, že náš běžný nádech a výdech se rychlý, nepravidelný a mělký. Zatímco správně by měl být uvolněný, plynulý, hluboký a pravidelný. Běžně když se nadechujeme, vdechujeme do hrudníku a zvedáme ramena, zatímco bychom měli vdechovat do břicha a ramena a hrudník by měly zůstat nehybně na místě. Ten, kdo hraje na nějaký dechový nástroj, má v tomto ohledu výhodu, protože udýchat například saxofon, to není jen tak - pro plynulost tónů je potřeba se nadechovat hluboce do břicha a plynule, ale pevně vydechovat s přesně dávkovanou razancí.

Toto cvičení se nejlépe provádí v sedu á la lotosový květ, ale bohatě postačí sednout si na rovně na židli a vytáhnout se tak, abychom měli rovná záda. Ruce zvolna položíme na kolena, hlavu máme vzpřímenou, jako bychom se dívali před sebe, ale oči jsou zavřené. Každé cvičení se opakuje šestatřicetkrát a stejně tak je to i s dýcháním. Dýcháme tedy pomalu, nadechujeme se do břicha a při nádechu bychom měli cítit, jak se břicho nafukuje a zvedá se oblast bránice. Nenadechujeme se do úplného maxima, ale zhluboka. Nádech přechází ve výdech zcela plynule a pozvolna, na nic netlačíme. Při výdechu pozorujeme, jak břicho klesá, pracujeme s bránicí, abychom vydechli opravdu vše, ale opět nepřeháníme tlak. Nádech a výdech opakujeme 36krát a na nic jiného se nesoustředíme. Pouze pozorujeme naše dýchání, které se postupně stává lehčím a  přirozenějším. Počet nádechů nepředstavuje žádné dogma, číslo je stanovené s ohledem na to, že se jedná o cvičení, ale pokud techniku praktikujeme častěji a třeba někde jinde než v osamocené místnosti, počet není důležitý. Důležité jsou tentokrát pocity a uvolnění. Po nějaké době tréninku si začneme sami říkat, proč jsme předtím dýchali tak "divně", když takhle je to daleko přirozenější.

Dechová cvičení je pak postupně možné zdokonalovat a kombinovat například s vizualizací, ale to už se dostáváme téměř k meditacím jako takovým a tom až zase někdy přístě.

 

Diskusní téma: Tao proti stresu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek